11 признака, че се нуждаете от кариерен коуч.

КАКВО ТОЧНО ПРАВИ ЕДИН КАРИЕРЕН КОУЧ?

Когато става въпрос за неволите в професионалния ви живот, често семейството и приятелите могат да бъдат страхотни слушатели, но основната мисия на кариерния коуч е да ви помогне да разрешите всички въпроси и казуси свързани с вашата кариера. Кариерният коуч може да премине с вас през всеки етап от професионалния ви живот, от избора на сфера в която да се развивате, търсене на работа, интервюта и назначаване, през израстването в кариерата, до научаването как да управлявате екип и бизнес. Можете да потърсите помощта на кариерен коуч за трудни преговори или дори само за конкретна презентация.

Разгледайте 11-те признака, които показват, че имате нужда от кариерен коуч.

1. НЕ СИ ЩАСТЛИВ ОТ РАБОТА СИ

Най-очевидния признак, че може да се нуждаете от кариерен коуч е, че не сте щастливи и доволни от своята работа. Разбира се, не нарочно сте станали толкова негативни  и сте пренесли недоволството от работата си извън нея, където всичко ви напряга и изнервя. Може да се усмихвате и да се преструвате, че всичко е наред, но това прави ли ви щастливи?

Повечето хора прекарват над 40 часа седмично на работа, една трета от живота им. С други думи, ако се страхувате от понеделника и не харесвате  работата си , следователно не  харесвате 1/3 от живота си. Кариерният коуч ще ви помогне да разберете защо не сте доволни от избора си на кариера и ще допринесе за успешното ви преминаване към професионално поле и роля, които съвпадат с вашата страст, умения и ценности.

2. ЗНАЕШ, ЧЕ НЕ ХАРЕСВАШ РАБОТА СИ, НО ЗАПЛАТАТА Е ДОБРА.

Вие сте човек, който се е примирил с факта, че не харесва работа си, но в замяна на това примирение получавате наистина добро месечно възнаграждение. Замисляли ли сте се, че всъщност може да получите и добра заплата и работа, която обичате?

Може би не знаете от къде да тръгнете и ви се струва невъзможно. В този случай кариерният коуч ще ви бъде от полза не само да намерите работата, която наистина ви прави щастливи, но и заплащането което ви удовлетворява.

3. ИСКАШ ДА ПОЛУЧИШ ЖЕЛАНОТО И ЗАСЛУЖЕНО ПОВИШЕНИЕ.

Харесвате работата си, наистина сте добри в нея, вложили сте много усилия и време, за да се докажете … но някак все не получавате желаното повишение. Кариерният коуч определено може да ви помогне. Всички ние искаме признанието и облагите, които обикновено носи повишението, но не винаги е толкова лесно да ги получим, въпреки че ги заслужаваме.

Кариерният коучинг ще ви помогне не само да се изкачите на следващото стъпало в кариерата си, но ще ви даде правилните инструменти , спомагащи ви за покоряването на всяко следващо стъпало, по пътя към върха.

4. ЗАБРАВИЛ СИ ЗА ИСТИНСКИТЕ СИ ЦЕЛИ.

Какво се случва, когато имате просто добра работа, но тя не е това, с което наистина искате да се занимавате? Чувството да не знаете какво да правите с кариерния си живот често пъти се появява след завършване на университет и сблъскване с избраната професия, или години по-късно, когато осъзнаете, че сте мечтали за друго. Голяма част от хората, след години в успешна кариера, разбират, че тя не ги е направила щастливи, че са искали друго от своя професионален живот, но нямат представа какво и как да променят. Добрият кариерен коуч ще ви помогне да разсъждавате върху собствените си способности и мотивация, ще ви помогне да изработите план за действие, който да отговаря на това кои сте като личност, така че да можете да постигнете не само голям професионален успех, но и лично удовлетворение.

5. ИЗПИТВАШ ТРЕВОЖНОСТ ОТНОСНО БЪДЕЩЕТО СИ

Ако  не сте сигурни в нищо и изпитвате тревожност относно вашата кариера е време да потърсите помощ от професионалист. Коучингът ви помага в интроспекцията, за да изградите по-добро разбиране за себе си,  което от своя страна прави вашите цели и действия резониращи с това кои сте и от какво се нуждаете за да сте щастливи. Заедно с напредването в кариерата ви и развитието на необходими умения, работата с кариерен коуч ви дава възможност да намерите начин, чрез който да отмятате приятни за вас задачи, а не такива, които ви карат да чувствате тревожност.

6. НЕ ЗНАЕШ КАКВО ДА ПРАВИШ С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СИ ЖИВОТ

Ако сте завършили своето образование и започвайки работа по специалността си сте разбрали, че избранта професия не е вашата, кариерният коуч ще ви бъде от полза. Не е необходимо да се примирявате със ситуацията, просто защото вече сте завършили определено образование. Добрият кариерен коуч ще анализира вашите умения и интереси, за да ви помогне да разберете какви са целите ви и след това ще ви съдейства за да ги постигнете. Ще успеете да надградите знанията си, да съчетаете текущото си образование със своята същност и да се реализирате в новото си поприще.

7. ИМАШ ТВЪРДЕ МНОГО ИНТЕРЕСИ

Вие имате твърде много интереси и чувствате, че се разпилявате. Може би се нуждаете от помощ за да се съсредоточите върху един или два от тях? Ако мислите за промяна в кариерата си, но не сте сигурни към коя професионална област да се насочите, предвид разнообразните си интереси, важно е първо да направете тестове в безопасна среда. Потърсете възможност за краткосрочна доброволческа дейност, за да видите дали избраното поприще е това, което наистина бихте преследвали. Планирайте разговори с хора на същата позиция, която искате да заемате, за да можете да се запознаете по-добре с потенциалната си нова професия. Кариерният коуч ще ви помогне за преминаването през тези стъпки, насочвайки ви към правилните хора и възможности.

8. НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ИНТЕРЕСИ

Друг знак, че може да се нуждаете от кариерен коуч е липсата на достатъчно интереси, когато става въпрос за тип работа. Както вие така и хората, които имат твърде много интереси, трябва да започнете да тествате различни възможности и професии, но по правилния начин в безопасна среда.

След като сте решили да направите промяна в кариерата си, време е да разберете кои са следващите ви стъпки. Докато все още сте на текущата си работа и трябва да придобиете сертификат или да преминете през обучение е изключително важно да създадете план за действие със крайни срокове и да се придържате към него. Ясните срокове  и цели са една от водещите линии към следващата ви кариера. Освен това е време да създадете нови контакти. Помислете дали познавате някой в ​​индустрията или отраслите, в които искате да се развивате. Започнете да посещавате и разглеждате събития свързани с новата ви професионална област. Създаването на контакти не винаги трябва да е в момент, когато имате нужда от тях. Те ще ви помагат да видите различни гледни точки, да придобиете различен опит и да разширите интересите си.

9. ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО НЕ СИ ТЪРСЕЛ РАБОТА

От дълго време не ви се е налагало да си търсите работа, може би изпращате по 5-10 автобиографии и мотивационни писма всеки ден, но без успех и не знаете какво да направите. Ако сте изпратили над 50 автобиографии и не сте намерили подходящата възможност, дори трудно стигате до първо интервю, може да е време да получите второ мнение относно вашата стратегия.  Кариерният коуч ще разгледа всичко, от вашето CV, през имейла ви, до LinkedIn профила ви, за да ви помогне да създадете по-солидна стратегия и история, описана и добре структурирана.

10. НУЖДАЕШ СЕ ОТ ПОМОЩ ЗА ПРЕДСТОЯЩО ИНТЕРВЮ.

Знаете, че имате подходящата квалификация и опит за избрана позиция, но след проведеното интервю, получавате обаждане с неприятна новина. Струва ли ви се трудно да стигнете до второ интервю и да получите оферта за започване на работа? В този случай кариерният коуч, ще ви бъде изключително полезен. Той ще ви помогне да изградите убедително своята професионална история, за да може да се представите по правилния начин. Също ще ви научи как да избягвате потенциални клопки по време на интервю.

11. ЖЕЛАЕШ ДА ЗАПОЧНЕТЕ СВОЙ БИЗНЕС

Имате идея за свой бизнес, но не знаете от къде да тръгнете и как може да започнете да печелите реални пари. Кариерният коуч, ще ви помогне да си изчистите идеята, да изградите своя бизнес модел и направите най-трудните първи крачки към своите клиенти и партньори.